tiistai 12. tammikuuta 2010

Kurkistus kaavahuovuttamisen maailmaan

Monelle on varmasti ollut outo käsite minun yleisesti käyttämäni kaavahuovutus, niimpä päätin hieman raottaa huovuttamisen maailmaa kaavahuovutuksen parissa.
Yllä kuvassa näette materiaalit ja tarvikkeet, joita pääasiassa käytän.
Eli
villaa
saippuaa
pahvia
kuplamuovia
suunnitelma paperilla
ja
pyyhe.
Osa 1: Näette nyt neljä ensimmäistä työvaihetta.
Aloitan yleensä aina huovuttamisen työn oikealta puolelta eli rakennan mahdolliset kuviot ja ulokkeet, jotka tulevat työhön ja "liimaan" ne saippualla pahviin. Ja otan tietenkin huomioon, että kuviot ja tekstit tulevat peilikuvana.. niin ei kylläkään aina käy ja tulee mielenkiintoisia koukeroita aikaiseksi.
Sen jälkeen alkaa villojen laitto kerros kerrokselta. Välillä kastellaan ja hierotaan saippuaa, jotta saadaan kaunis ja tasainen pinta. Jokainen laitettu villakerros ovat siis yhtä vahvoja.

Osa 2: Seuraavat neljä työvaihetta.
Kahdessa ensimmäisessä kuvassa näette kuinka villat käännetään toiselle puolelle.
Kolmannessa ja neljännessä kuvassa olen jo kaikki villat laittanut ja aloittanut huovuttamisen tosissaan.
Käsin huovuttaen, vettä ja saippuaa käyttäen.
Työskentelytapa on tässä vaiheessa kevyttä hierontaa, joka huovan tiivistyessä voimistuu yhä kovemmaksi ja kovemmaksi. Näin saadaan huovasta tiivis ja lähes valmis.


Osa 3: Viimeiset työvaiheet.
Huovan rullaus: huopa saadaan kutistumaan ja tiivistymään. Huopa tiivistyy ja kutistuu rullaamalla nopeaa ja niimpä se täytyykin tehdä vuorotellen, joka suunnasta. Yhä uudelleen ja uudelleen niin kauan, että huopa on tiivis ja oikean kokoinen.
Rullaamisen jälkeen leikataan työ auki ja poistetaan kaava.
Sitten työ käännetään ja tadaa meillä on melkein valmis tuote.
Vain viimeistely ja loppuhuovutus ja pesu puuttuu.
Loppuhuovutuksella tarkoitan sitä, että huopa käydään läpi käsin hieroen ja korjataan mahdollisia vikoja. Reunaa leikkaamalla ja jos on reikiä tms. villaa lisäämällä jne.
(reunat käyn aina leikkaamisenkin jälkeen läpi huovuttamalla, jotta ei jää leikkaus jälkiä.)
Viimeisessä kuvassa näkyy pahvi, joka toimi kaavana ja suunnitelman piirros, jonka kokoiseksi huopa huovutettiin. Kutistumis prosentti on siis aikainen. Yleensä käytän 30% suurempaa kaavaa mutta usein minulla ei ole suunnitelmaa ja niimpä ei kaavan kutistumisprosenteilla ole väliä.
Näiden kuvien avulla, uskon että pystytte jo kokeilemaan kaavahuovuttamista. Huovuttamisen aikana varmasti keksitte paljon paljon ideoita miten jatkaa eteenpäin ja miten saadaan jokin muu muoto aikaiseksi.
Minulla ainakin ideat lisääntyy kummasti aina tehdessä ja tekniikan kehittämis- ideoita syntyy paljon.
Niin, tässä nähty pussukka tulee esittelyyn myöhemmin, joten siitä sitten lisää silloin.
Muutakin mukavaa on tiedossa kyllä:)
Huovuttamisen ja kokeilemisen iloa!




6 kommenttia:

Hipsu kirjoitti...

Kiitos, ihana postaus! Täytyy joskus kokeilla tuota kaavahuovuttamista :)

Villainen kirjoitti...

olkaapas hyvä vain:)mielelläni kerron lisää muustakin huovuttamisesta jos haluatte:) kysyäkkin saa.

Jenni kirjoitti...

Tuli mieleen huovutuskokeilu lapsuudesta: märkää ja saippuaista villaa käärittiin putken ympärille, päälle kuplamuovia ja pyyhkeitä tms, putken sisälle keppi ja kepin päihin pitkät narut. Sitten vain pyörällä tai juosten pitkin pyöräteitä metrinen putki perässä. Aikansa kun lenkkeili, niin valmista tuli! Muistatko?

Villainen kirjoitti...

muistanpas hyvinkin:) joskus vielä uudestaan teen ja vedän meidän mäkeä ylös ja taas alas, eiköhän sitä jotain keksi tehdä niinkin:)

Viivi kirjoitti...

Ihana muisto! Voi vain kuvitella miltä se on näyttänyt :) Hauska kun sie jaksat kertoa tällai, kiva nähä noita vaihekuvia.

Villainen kirjoitti...

JOo joskus jaksaa, ku oikein innostuu ku muutki innostuu:)

Blogiarkisto